Creditcard nader verklaard

Creditcard volgens Wikipedia
Een creditcard of kredietkaart is een pas waarmee aankopen kunnen worden gedaan waarbij de gebruiker achteraf moet betalen, in tegenstelling tot een betaalkaart (debetkaart), waarbij het bedrag direct van de rekening wordt afgeschreven.

Uit bovenstaande definitie blijkt dat uitgestelde betaling het belangrijkste kenmerk van de creditcard is. Hoeveel u op deze manier kunt betalen is afhankelijk van een eventuele kredietlimiet. In de meeste gevallen ontvangt u één keer in de maand een afrekening, die (automatisch) van uw bankrekening wordt afgeschreven. Het is echter ook vaak mogelijk het krediet gespreid terug te betalen. In dat geval gaat u rente betalen over het openstaande krediet. U betaalt dan maandelijks een vast bedrag of percentage van het openstaande bedrag terug. Hiermee vergroot u uw bestedingsruimte, maar deze vorm van lenen is duur in verhouding tot bijvoorbeeld een doorlopend krediet. Het is aan te bevelen het openstaand saldo laag te houden, en snel af te lossen. Informeer bij de uitgever van de creditcard naar de geldende rentepercentages.

In Nederland kennen we drie hoofdgroepen creditcards:

In Nederland worden veel van deze kaarten onder diverse namen uitgegeven door International Card Services (ICS). Ook alle banken hebben hun eigen creditcard. Die zijn vrijwel altijd gelieerd aan Mastercard of Visa, zoals de ING Card van ING.

Onderstaand vindt u de Top-4 Acties uit het aanbod aan particuliere en zakelijke creditcards. Voor een overzicht van het creditcardaanbod per aanbieder bezoekt u de pagina’s via bovenstaande links.

Onderstaande creditcards kunt u aanvragen onafhankelijk van de bank waarbij u zit. Klik op de afbeelding voor meer informatie over de actie en de creditcard.

Hoe wordt de creditcard gebruikt:
Het blijkt dat veel Nederlanders de creditcard gebruiken om te betalen op vakantie of betalingen te doen op internet. In Nederland biedt uw pinpas voldoende mogelijkheden om mee te betalen. In veel andere landen is de creditcard een praktisch betaalmiddel. Een auto huren in het buitenland lukt bijna niet zonder creditcard. Het is veel gemakkelijker om creditcardgegevens als borg te gebruiken dan om hiervoor honderden dollars of euro’s neer te moeten tellen. De creditcard is ook geschikt om via internet aankopen te doen in (buitenlandse) webwinkels. Of om vanuit Nederland een hotelkamer of een vakantiebungalow in het buitenland te reserveren. Of om kaartjes te bestellen voor het theater of voor een concert.

Hoe veilig is een creditcard?
In het verleden was een handtekening is voldoende voor betaling met een creditcard. Voor betalingen op internet volstond vaak de naam, creditcardnummer en geldigheidsdatum. Als u de kaart kwijt was, was het risico van misbruik dus groter. Om creditcards veiliger te maken hebben de creditcardorganisaties de laatste jaren een chip toegevoegd aan de creditcard, waardoor steeds vaker de pincode gebruikt moeten worden i.p.v. een handtekening. Voor betalingen op internet wordt in toenemende mate de CVC-code gevraagd. Een CVC code beschermt creditcard aankopen tegen fraude. Afhankelijk van het type creditcard is het een 3 of 4 cijferig nummer op de voor of achterkant van uw creditcard. Betalen op internet is redelijk veilig. Een goede webwinkel zorgt ervoor dat uw creditcardgegevens worden verstuurd middels een beveiligde SSL-verbinding (SSL = Secure Sockets Layer). U kunt dit herkennen aan het https-adres in de adresbalk van uw browser en het slotje in de statusbalk.

Mochten er toch betalingen op uw afrekening staan die u niet heeft gedaan, boekt de creditcardmaatschappij het geld op uw verzoek terug. Dit is de chargeback-regeling. Hierna zal de creditcardmaatschappij een onderzoek instellen naar de betaling. Bij een aankoop via internet moet de webwinkelier bewijzen dat u daadwerkelijk iets heeft gekocht en gekregen. Als hij geen door u ondertekend ontvangstbewijs kan overleggen, moet hij de kosten op zich nemen. De klant krijgt het voordeel van de twijfel. Bij veel creditcards krijgt u ook geld terug als de levering van uw spullen te lang duurt, als ze beschadigd worden afgeleverd of als u het verkeerde krijgt. De creditcardmaatschappij stelt u schadeloos, als u de melding op tijd doet.

Gestolen creditcard
Als uw creditcard gestolen is dient u de organisatie die de kaart heeft uitgegeven hiervan onmiddelijk in kennis te stellen. Bezoek de pagina Creditcard blokkeren voor de belangrijkste telefoonnummers. Als er misbruik wordt gemaakt met uw pincode, dan heeft u vaak een eigen risico van €150. Bij misbruik zonder pincode is het eigen risico doorgaans €45. Wanneer u de diefstal heeft gemeld bent u niet meer aansprakelijk.
Er zijn ook creditcardmaatschappijen die u bij misbruik met pincode volledig aansprakelijk stellen, zolang u de vermissing nog niet hebt gemeld. Bij misbruik zonder pincode stellen ze u alleen schadeloos als u de diefstal binnen 24 uur meldt.